Voorkom woninginbraak

Geplaatst op woensdag 30 oktober 2019
Animatie van een inbraak

Nog steeds worden inwoners slachtoffer van woninginbraken. Uit cijfers van de politie blijkt dat de kans op inbraak van oktober tot en met januari 33% groter is dan in de overige maanden van het jaar. De gevolgen van woninginbraak zijn vaak zeer ingrijpend.

Achterdeur vaak inbraakgevoelig

Met name de achterdeur blijkt een zwakke plek. In bijna 2 op 5 gevallen (39%) wordt via de achterdeur ingebroken. De voordeur staat met 32% op nummer 2. Goed hang- en sluitwerk, anti-inbraakstrips en goede verlichting verlagen de kans op woninginbraak aanzienlijk en maken de woning daarmee minder interessant voor inbrekers.

Goed hang- en sluitwerk

Je kunt zelf veel doen om een inbraak in je woning te voorkomen. Dat begint met goed hang- en sluitwerk op deuren en ramen. Onlangs tekende het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid (CCV) een convenant met bouwmarkten en overheid Convenant Preventie Woninginbraken.

Convenant

De ondertekenaars van het convenant gaan hun klanten beter voorlichten over gecertificeerde sloten en andere inbraakwerende maatregelen. Op die manier helpen zij het aantal woninginbraken terug te dringen doordat meer woningen minder aantrekkelijk zijn voor inbrekers. De belangrijkste tips om woningen beter te beveiligen zijn:

• Gebruik goedgekeurde sloten en sluitingen op (garage)deuren, ramen en lichtkoepels. Deze herken je aan het SKG®-logo met 2 of 3 sterren.
• Zorg voor een anti-inbraakstrip bij je voor- en achterdeur. In bijna de helft van de inbraken (44%) wordt een koevoet of schroevendraaier gebruikt. Met anti-inbraakstrips is dat niet zomaar meer mogelijk.
• Maak het makkelijk om te zien wie er voor je deur staat, met glas naast de deur of een deurspion. Dit is een klein gaatje in de deur met een lens waar je doorheen kan kijken. Er zijn ook digitale deurspionnen, waarbij je op een beeldscherm ziet wie er voor de deur staat.
• Zorg voor goede buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar of bewegingssensor. Denk ook aan het pad achter je huis.

Meer informatie

Voor meer informatie en om te lezen wat je nog meer kunt doen om woninginbraak te voorkomen, ga je naar www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/woninginbraak of politiekeurmerk.nl.